Een hond is een roedeldier. Honden zijn sociale wezens die opgroeien vanuit en mét een sociaal systeem. Wilde honden leven voornamelijk in sociale groepen gevormd door familiebanden. De honden binnen deze roedels werken samen om te kunnen overleven. Het is voor een hond dan ook absoluut niet natuurlijk om alleen te zijn en alleen te leven.

Wij mensen, vinden honden leuk omdat ze sociaal zijn ingesteld. Wij houden van de loyaliteit van de hond en kunnen onze honden door de sociale instelling ook van alles leren. Maar aan de andere kant verwachten wij van een (pup) hond dat deze alleen kan zijn, alleen slaapt en thuis op ons wacht als wij aan het werk zijn. Belangrijk is dat wij als eigenaar in de gaten hebben dat dit geen natuurlijk gedrag van de hond is en dat wij dus tijd moeten besteden aan het aanleren van het alleen zijn.

Wist je dat: onderzoek bij wildlevende honden uit heeft uitgewezen dat, honden eerder kiezen om samen met mensen te leven dan met soortgenoten. (Dit geeft wel aan dat wij als mens erg belangrijk zijn in het leven van de hond.)

Als een pup net bij zijn moeder en broers/zussen weg is gehaald en bij zijn nieuwe eigenaar is komen wonen, is dit een hele omschakeling. De pup heeft hier geen invloed op gehad en het kan hem niet worden uitgelegd dat dit zijn nieuwe situatie is. Je kan je voorstellen dat dit voor een pup zeer beangstigend en dat dit best wel een deuk in zijn vertrouwen kan geven. Het is hierom ook heel belangrijk dat je de pup de tijd gunt om te wennen.  Onderneem de eerste drie dagen dat de pup in huis is hierom nog niet te veel. De wereld ontdekken met zijn nieuwe gezin, huis en tuin, is in het begin echt voldoende.

Bij de eigenaar zijn geeft vertrouwen en creëert een band. Dit is de eerste dagen heel goed, hierna kun je dit rustig wat gaan uitbreiden. De pup waarvan alleen zijn al niet in zijn aard zit, vindt dit heel moeilijk. Vertrouwen in de eigenaar hebben en het vertrouwen dat deze altijd weer terugkomt is hierom erg belangrijk.

Het alleen leren zijn begint al met het even naar de keuken lopen en de deur achter je dichtdoen, zodat je voor de pup even uit beeld bent. Hierna loop je direct terug in beeld, maar reageer je niet te veel op je pup. Hoe normaler het wordt dat jij uit beeld verdwijnt en weer terugkomt, hoe minder erg je pup hierop focust. Als dit even uit beeld verdwijnen goed gaat, kun je het in tijd wat rekken. Hierna kun je het alleen zijn pas verder gaan opbouwen.

Blaffen en piepen is communicatie. Een hond kan niet praten en zal dus door te blaffen en/of te piepen aangeven dat hij graag wil dat je terugkomt. Belangrijk om hier niet op te reageren. Blijf rustig (uit het zicht) wachten tot je pup stil en rustig is. Als dit (op dat moment) het geval is kun je terugkomen. Kun je bijvoorbeeld niet wachten (omdat je huis gehorig is en de buren er last van hebben of de kinderen wakker worden) loop dan terug maar reageer niet op je pup. Dus niet tegen de pup praten of aankijken. Als hij rustig is kun je weer aandacht geven.

Als je pup in paniek raakt, zul je terug moeten naar je pup. Tijdens paniek is de emotie namelijk zo hoog dat er niks geleerd wordt. Je pup leert ook zeker niet aan dat paniek ervoor zorgt dat jij als eigenaar weer terugkomt. Het verschil tussen zeuren en paniek hoor je echt als eigenaar. De blaf/piep is bij paniek vaak luider en ongecontroleerd. Als er paniek is geweest is het heel belangrijk om een aantal stappen terug te gaan in de training en het vertrouwen weer op te bouwen, de stappen zijn dan te groot geweest. Is er hevige stress geweest, kan het wel tot drie dagen duren voordat alle stresshormonen weer uit het lichaam zijn.

Vaak vragen puppyeigenaren zich af hoe ze het alleen zijn kunnen aanleren met betrekking tot uren weg blijven, maar kunnen ze zelfs niet naar het toilet zonder dat de pup overstuur raakt terwijl deze in een andere ruimte verblijft. Het alleen naar het toilet kunnen (een paar minuten) of het alleen kunnen douchen (iets langer langer) zijn natuurlijk de eerste stapjes van het alleen zijn.

Stap 1   Zorg dat je rustig de kamer in en uit kan lopen zonder dat je pup hierop reageert. Natuurlijk mag de pup wel opmerken dat je wegloopt. Maar altijd achter je aan willen lopen of zelfs in paniek raken is niet de bedoeling.

Stap 2   Je kan alleen naar het toilet. Deze stap kan je ook opbouwen door de deur bijvoorbeeld eerst op een kier te houden of met een dichte deur tegen je pup te blijven praten. Je kan pas door naar de volgende stap als je stil op de wc kunt zitten.

Stap 3   Alleen douchen, het vuilnis buiten zetten of even de post halen. Dit zijn allemaal kleine handelingen waarbij je snel weer terug bent. Let op: handelingen waarbij je door de voordeur gaat, kunnen echt anders zijn voor je pup dan de handelingen in huis.

Stap 4   Als de handelingen buitenshuis goed gaan, kun je de tijd wat langer maken. Dit kan je bijvoorbeeld opbouwen van 5 minuten → 10 minuten → 15 minuten → 30 minuten totdat je even een boodschapje kunt halen.

Stap 5   Je hond kan nu even alleen zijn voor een boodschapje. Hierna kan je de tijd steeds langer maken. Dierenartsen en honden gedragsdeskundige hebben in 2018 aangegeven dat de gemiddelde (volwassen) hond vier uur achterelkaar alleen thuis kan zijn zonder in zijn welzijn te worden aangetast. Natuurlijk is dit geheel per hond afhankelijk, maar houdt bij het alleen-zijn wel rekening met de behoefte van jouw pup.

• Hoe leuker het is als jij thuiskomt, hoe moeilijker het is als je er niet bent. Je kunt dit verminderen door je pup niet super enthousiast te begroeten bij thuiskomst. Wacht liever op een rustig moment om even te knuffelen met elkaar.

• Een ‘Kong’ is een perfect hulpmiddel om de hond te leren alleen te zijn. Doordat er verschillende vullingen in de ‘Kong’ kunnen worden gestopt, kun je ervoor zorgen dat jouw pup hier wel drie kwartier mee bezig is. Ook als jij er niet bent. Tevens is de ‘Kong’ een van de weinige speeltjes die je veilig zonder toezicht, aan jouw pup kan geven.

• Als je niet thuis bent, weet je niet wat er gebeurt met je pup. Wil je weten of je pup het goed doet als jij er niet bent, zodat je door kan naar de volgende stap: dan is het een idee om gebruik te maken van een camera in huis. Zo kun jij toch je pup in de gaten houden. Ook kun je op de telefoon/computer een slaap-App installeren. Deze App neemt geluid op als dit er is, hiermee kan jij later terugluisteren of jouw pup bijvoorbeeld heeft geblaft.