Een bench is een afsluitbare kooi voor de hond. Een bench wordt in huis geplaatst en kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. De grote van de bench is afhankelijk van de omvang van de hond. Zorg ervoor dat je hond genoeg ruimte heeft om te bewegen. Een maatstaf hiervoor is: de lengte van jouw hond (van kop tot begin staart) plus ongeveer 1,25 meter. Zo komt je tot de gewenste breedte van de bench.

Slapen – De bench kan ’s nachts gebruikt worden. Zo weet je ’s nachts altijd dat jouw hond op een veilige plek zit en er geen spullen kapot gemaakt kunnen worden.

Alleen blijven – De bench kan met dezelfde reden als bij het gebruik ’s nachts, overdag gebruikt worden voor het alleen thuis blijven. Let op: het aanleren van het gebruik voor het ‘alleen blijven’, is anders dan het gebruik ‘s nacht.

Rust – De bench kan ook gebruikt worden als (veilige) rustplaats. Het gebruik als rustplaats kan actief ingezet worden door de eigenaar maar kan ook door de hond zelfgekozen worden.

Afhankelijk van het doel waarom de bench gebruikt wordt, is er een geschikte manier om deze aan te leren. Het aanleren van de bench voor het ‘alleen blijven’ en de bench ‘als rustplek’ zijn gelijk. Een aparte manier van aanleren is er voor het ‘gebruik van de bench s’ nachts.

De plek van de bench is erg belangrijk. Plaats de bench op een plek waar rust heerst, bijvoorbeeld een hoek in de kamer. Houdt er rekening mee dat de meeste honden het fijn vinden om overzicht te hebben. Overzicht en een prikkel loze kant zorgen namelijk voor voorspelbaarheid en veiligheid.  Het hierom is niet verstandig is het om de bench naast een deur of een looproute te plaatsen.

Stap 1   Zorg dat de bench een leuke plek wordt. Geef jouw hond wat lekkers in de bench. Speel ook eens met speelgoed in de bench. Zorg ervoor dat de hond zonder moeite/spanning de bench in en uit kan lopen.

Stap 2   Loopt de hond zonder spanning de bench in en uit, dan kun je verder naar stap twee. Voor stap twee is het fijn om ervoor te zorgen dat de hond moe is. Voer deze stap uit, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelsessie. Geef de hond een kauw-bot in de bench. Neemt de hond het lekkers mee buiten de bench? … leg dit dan weer rustig terug. Zo leer je de hond dat het lekkers in de bench gegeten kan worden.

Let op: sluit het deurtje van de bench nog niet! Veel honden voelen zich door het sluiten van de deur, opgesloten en raken in paniek.

Stap 3   Verblijft de hond zonder moeite/spanning langere tijd in de bench (stap twee). Sluit dan rustig het deurtje, terwijl de hond op wat lekkers kauwt. Je doet het deurtje weer open voordat de hond klaar is met zijn/haar kauw-werkje. Blijf altijd in de buurt, wel kan je als de hond rustig is, even de kamer uitstappen om hierna weer terug te komen.

Stap 4   Gaat het sluiten van de deur goed? Blijft de hond rustig in de bench en zie je geen stress, dan kan je door naar de volgende stap. Sluit de deur ook even als de hond aan het slapen is of rustig in zijn bench zit/ligt. Combineer dit met het verlaten van de kamer. Bouw rustig het aantal minuten op.

Stap 5   Je hond is nu gewend aan de bench en kan hier rustig in verblijven met de deur dicht. Ook als je even de kamer verlaat blijft de hond rustig. Het is nu het moment om het alleen blijven aan te leren. Ook dit bouw je stapsgewijs in het aantal minuten op.

Het is ook niet gewenst om de hond direct uit de bench te nemen, zo leert hij dat bij piepen/janken helpt en de bench daarna opengaat. Probeer de hond af te leiden door lekkers (snoepjes) in de bench te strooien. Zodra de hond rustig is, open je de bench. Lukt dit niet en blijft de hond paniekerig, haal je hond dan uit de bench. Gebeurd dit eenmalig, leert de hond hier nog weinig ‘slechts’ van. Voorkom herhaling! Wordt het piepen/janken wél herhaalt, doorloop vanaf het begin opnieuw de stappen van het stappenplan.

Je kan de bench ook ’s nachts gebruiken om ervoor te zorgen dat de hond op een veilige plek slaapt. Als je de pup van zijn moeder, broertjes en zusjes hebt meegenomen, krijgt hij een nieuw huis. Overdag heeft de pup veel te doen en nieuwe indrukken te verwerken. Hij heeft het erg naar zijn zin en verveelt zich geen moment. Moeder, broertjes en/of zusjes worden dan niet gemist omdat er allemaal nieuwe indrukken zijn. Tot het moment dat er geslapen moet worden. Dan kan de pup zich erg alleen voelen. Hij kan niet meer tegen de andere (broers en zussen) van het nest aankruipen. Zorg er hierom voor dat de pup bij je in de buurt kan slapen, zo is hij toch niet helemaal alleen. Zet de bench eerst bij je in de slaapkamer. Wilt u dit absoluut niet, logeer dan de eerste nachten op de plek waar de pup mag slapen.

Stap 1   Zorg ervoor dat de pup moe is. Dit kan je doen door in de avond met hem te spelen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je pup moe is, maar hierdoor wordt er ook een band tussen jullie opgebouwd.

Stap 2   Ongeveer 45 tot 30 minuten voor het slapen gaan zorg je ervoor dat de pup tot rust kan komen. Stop met het spelen en laat de pup ‘ervaren’ dat hij moe is.

Stap 3    Ga voor het slapen nog even naar buiten. Ook tijdens de eerste nachten zal je er (waarschijnlijk) tussentijds uit moeten. Plast je pup ’s nachts in de bench? … dan zal hij niet meer lekker slapen voordat dit schoon is. Je kan dit vergelijken met als jezelf in bed zou plassen en deze hierna niet verschoond wordt.

Stap 4   Zet je pup rustig in de bench. Heeft u een aandenken (doek, knuffel, ect.) gekregen van het vorige huis van de pup? Leg deze dan bij hem in de bench, de geur zal de pup geruststellen.