Veel vragen die gesteld worden door puppyeigenaren gaan over wandelen aan de lijn. Toch zijn deze vragen erg uiteenlopend. De ene eigenaar vraagt zich af hoe je de hond niet leert trekken, terwijl de andere eigenaar niet vooruitkomt omdat de pup steeds gaat zitten. Ook er altijd vele vragen over hoelang een pup mag/moet wandelen.
De pup is net bij jou in huis. Hij heeft hiervoor samen met zijn moeder, broers en/of zussen bij de fokker gezeten. Als de fokker hier aandacht aan heeft besteed zijn de pups al een aantal keer buiten in de tuin wezen ontdekken. Misschien heeft de fokker zelfs al met de pups buitenshuis uitstapjes gemaakt.
Nu de pup bij jou in huis is, heeft hij een hele nieuwe wereld te ontdekken. Alles is anders: de gezinssamenstelling, het ziet er anders uit in huis, alles ruikt anders. Dit is al best wel heel wat voor zo’n klein hummeltje. Daarnaast willen wij graag ook al dat de pup buiten plast als hij in huis komt en daar hoort natuurlijk ook een wandelingetje bij. Echter zijn naast alle indrukken binnenshuis, buiten nog ‘vééééél’ meer indrukken. Dit kan voor sommige (de meeste) pups dan ook beste wel veel zijn.
Het gaat de eerste periode niet om kilometers maken, maar om buiten (positieve) indrukken en ervaringen op doen.
Alleen jouw pup kan voelen hoeveel hij aankan. Jij als nieuwe eigenaar hebt hierom de taak om goed te kijken naar jouw pup en in te schatten of er nog meer kan óf dat het voor dat moment genoeg geweest is. Krijgt jouw pup te veel te verwerken, zal de ervaring niet (of minder) positief worden. Als alle indrukken veel zijn voor jouw pup kunnen er twee dingen gebeuren.
Belangrijk is om eerst duidelijk te krijgen waarom jouw pup trekt. Wordt er getrokken om iets te kunnen bereiken wat leuk is: thuis, een stokje, een lekker plekje om te ruiken of ‘gewoon’ vooruit, dan moet je ervoor zorgen dat de pup hier geen succes van ondervindt. Dus… niet doorlopen naar het gene waar je pup heen wil.
Er wordt getrokken naar iets toe
Stap 1 – Zorg dat je niet doorloopt naar het gene wat je pup wil bereiken.
Stap 2 – Blijf stil staan, of loop juist van de (leuke) prikkel af. Hierbij zeg je niks tegen je pup. Leg dus vooral niet met woorden uit dat trekken niet de bedoeling is, want jouw pup verstaat toch geen Nederlands.
Stap 3 – Wacht tot het moment dat jouw pup weer aandacht voor jou heeft. Op het moment dat je contact hebt, mag je belonen met je stem en/of met wat lekkers.
Stap 4 – Terwijl je de beloning geeft zorg je ervoor dat je tegelijk aan het wandelen bent. Je wil belonen voor het netjes lopen. Dus doe dit vooral als je loopt!
Het kan ook zo zijn dat jouw pup aan de lijn trekt omdat hij van iets weg wil, dit wordt meestal veroorzaakt door angst. Als dit het geval is, zul je eerst van de prikkel af moeten wenden/lopen. Reageer direct, wacht dus niet tot de pup niet meer trekt. Door te blijven staan bij de spannende prikkel kan de angst alleen maar toenemen. Loop direct maar kalm van de prikkel af en ga op, een voor de pup veilige afstand, ontspanningsoefeningetjes doen. Tot de pup weer ontspannen en kalm is.