Naast lichamelijke behoeften hebben honden ook behoeften aan geestelijke uitdaging. Door het doen van spelletjes kunt u er voor zorgen dat uw hond in zijn behoefte wordt voorzien. Het spelen van een spel 10 à 15 minuten kan gelijkstaan aan een wandeling van 60 minuten. Hierdoor is het doen van spelletjes een mooie aanvulling op de dagelijkse wandeling.

Wat we graag willen bereiken met deze oefening is dat de hond meer zelf gaat nadenken wat je van de hond verwacht en meer aandacht voor jou heeft.

Uitleg: er wordt een koffer open neergelegd. Het uiteindelijke doel is dat de hond in de koffer gaat zitten. Dit wil je bereiken door met een klikker alle kleine stapjes te belonen. je zegt niets, trekt, duwt of lokt niet. Het is als een spelletje “warm/koud”, maar je zegt met de klikker eigenlijk alleen “warm”.

Thuis kun je diverse oefeningen blijven doen met de hond. zo kun je bijvoorbeeld bij een krukje in stappen klikken met als doel dat de hond met de voorpoten op het krukje gaat staan, etc.