Vaak wordt met de trekken aan de lijn met de oefening ‘aandacht lopen’ al een heel stuk minder. Toch blijft je hond wel eens op momenten trekken. Voor deze momenten krijgen jullie drie technieken die je in zo’n situatie kan toepassen.

Het doel van deze technieken is om jouw weer de ontspanning van de lijn op te laten zoeken wanneer deze strak komt te staan. Jouw hond leert hierdoor niet direct naar elke (leuke) prikkel toe te willen trekken.

Er zijn drie redenen waarom een hond trekt:

  1. Reden De hond wil ergens heen: hij wil snuffelen, hoi zeggen tegen iemand op straat, hij moet op een plek plassen, ect. Als de eerste reden van toepassing is, kan je een van de onderstaande methode toepassen. Je wilt jouw hond dan leren dat trekken geen ‘zin’ heeft.
  2. Reden De hond wil ergens vandaan, hij vindt een situatie spannend: een andere hond, een hard geluid, een tunnel etc. Als dit het geval gebruiken je deze oefening niet. Je wil er dan eerst voor zorgen dat er ontspanning komt. Het trekken is het gevolg van angst. Verdwijnt de angst, dan verdwijnt het trekken ook.
  3. Reden De hond vind de wandeling saai en/of het wandel tempo is te laag. Honden lopen van nature een ander tempo dan mensen. Vaak veel sneller, maar ook maakt een hond veel meer tempowisselingen. Door afwisseling in de wandeling toe te passen, blijft de wandeling leuker voor jouw hond.

Eerste methode – Achteruit lopen

Tweede methode – Rond draaien

Derde methode – Stilstaan en wachten (bij overprikkeling)

Tijdens de wandeling wissel je deze drie methode af. Je gaat op onderzoek uit welke methode het beste werkt bij jouw hond of misschien wel afhankelijk van de situatie. De oefening die voor jullie samen goed werkt kan je vaker inzetten.
Later ook in combinatie met de aandachtsoefeningen.