Bij het commando laag verwachten we dat de hond niet opspringt. Bijvoorbeeld tegen visite, het aanrecht of tegen onszelf.
Het commando ‘laag’ betekend: vier poten op de grond.

Tegen bijna iedere hond wordt er al “laag” gezegd, op het moment dat de hond springt, zonder dat ze weten wat dit precies betekend. Honden spreken geen Nederlands en zullen hierdoor dus denken dat “laag”, “hoog” betekend. Dit gaan we ombuigen met deze oefening.

Het doel uiteindelijk is om het commando ‘laag’ te kunnen geven voordat de hond wil gaan opspringen. zo voorkom je met het commando ongewenst gedrag. Maar eerst moeten je de betekenis van het commando aanleren ‘laag’. Dat doen we met deze oefening.
Pas als jouw hond de betekenis snapt: dan pas kan je het commando gaan gebruiken en toepassen.

Lukt een stap niet, ga je een stap terug en probeer je het later opnieuw. Voordat jij en jouw hond zijn aan de uitbouw volg je eerst de bovenstaande stappen.

Je oefent stap 1 t/m6 op minimaal 10 verschillende objecten: afwasteilen, krukjes, bankjes, boomstammen, traptreden etc.
Als dit lukt en je hebt geen handgebaar meer nodig voor je commando ‘laag’ dan kan je extra opwinding gaan toevoegen. Je maakt dus eerst jouw hond extra blij, en oefent tussendoor.