Bij de lig en blijf, blijft jouw hond rustig op de gegeven plek liggen, tot het commando wordt beëindig. Om de hond lig en blijf in de rust aan te leren zal eerst (in kleine stapjes) aangeleerd moeten worden dat dit voor langere tijd geldt.

Het aanleren van een lig en blijf kan om verschillende redenen erg handig zijn, zoals bijvoorbeeld op het terras of om rust in te bouwen. Dit is anders dan bij de ‘zit en wacht’, waarbij de hond korte tijd in een startklare houding (mag) wachten om daarna weer in actie te kunnen komen. Bij een lig en blijf kan het wel even duren voordat je hond weer van zijn plek af mag komen, dus kan hij er maar beter lekker rustig bij gaan liggen.

Thuis mag je dit door blijven oefenen in kleine stappen. Als je hond opstaat was de stap te groot en ga je terug. Langzaamaan vergroot je zo de tijd dat je hond ligt. Later gaan we oefenen met afstand. Heel langzaam aan vergroot je de tijdsduur zodat je eerst misschien twee bordjes uit de vaatwasser kan pakken terwijl je hond blijft liggen. Dit probeer je uit te bouwen (meer veel meer oefenen) tot het uitruimen van de gehele vaatwasser terwijl je hond blijft liggen.