Bak/voernijd is het door de hond verdedigen van zijn bezittingen, zoals voer, een speeltje, een botje of zelfs mensen. Wanneer jij als persoon bij deze bezittingen in de buurt komt zal de hond laten merken dat hij dit niet oké vind. Aan welke signalen zie je dat de hond het niet oké vindt?

  1. Verstijven
  2. Schuin kijken met de ogen
  3. Grommen
  4. Tanden laten zien

Als jij ondanks deze signalen toch een stapje verder gaat kan de hond zelfs gaan happen.

Zelf vind ik het natuurlijk ook niet fijn als er continue iemand bij staat als ik aan het eten ben, en al helemaal niet als er een hand naar mijn eten gaat. Maar als die hand elke keer een stukje chocola geeft zeg ik: jij mag er wel vaker bij zijn, dan krijg ik meer!

Ditzelfde principe geld voor jouw hond. Als ik nu iedere keer dat ik aan kom lopen wat brokjes in de bak van de hond doe voeg ik altijd iets positiefs toe. Dan gaat de hond op een gegeven moment ook denken: kom er vooral bij zitten, dan krijg ik nog wat meer.

Bij etenstijd gooi je steeds een handje voer in de bak en ga je als het ware “samen” eten. Honden doen graag dingen samen met je dus dit is een goede bandversterkende oefening. En als je tussendoor andere dingen moet doen zet je het bakje met de brokjes neer en gooi je steeds als je langsloopt weer wat brokjes in het bakje.

Instructie video